header nieuws2
28 februari 2018

GrowGroup IFS bouwt in de Emiraten

foto 5

De Barendrechtse projectontwikkelaar GrowGroup IFS (Innovative Farming Solutions) bouwt een fabriek in de Golfstaat Abu Dhabi. Het is gebaseerd op indoor farming en wordt volledig met Nederlandse partijen en techniek gebouwd. Belangrijk zijn hier de Philips LED-verlichting maar ook de input van de Nederlandse zaadproducent Rijk Zwaan.

GrowGroup IFS heeft de partijen bijeen gebracht. Om te beginnen met met een lokale partij omdat dit een voorwaarde is een fabriek te mogen bouwen buiten een “free zone”. Het grootste gedeelte van het projecr wordt vanuit Nederland gefinancierd. Door een goede Return On Investment zijn dit aantrekkelijke projecten voor Nederlandse inversteerders. De huidige rentestand bij banken maken beleggers niet enthousiast. Naast een goede rentevergoeding kan er in dit project binnen 4 jaar worden terugbetaald.

Ook Levarht, een Nederlandse AGF-exporteur naar de Golfregio, is een van de partners, zodat de afzet van de productie gegarandeerd is. Voor deze partij is het steeds belangrijker om ook lokaal te produceren omdat transport via luchtvracht steeds lastiger wordt en bovendien niet duurzaam is. Door lokaal te produceren wordt de CO2-footprint al met meer dan 40 procent teruggebracht. Bovendien liggen de producten nu 52 weken per jaar binnen 4 uur na het oogsten in het schap van de supermarkt.

Op traditionele wijze lokaal telen kan, maar dan is het seizoen beperkt tot 5 maanden en nu kan het jaarrond. Dit is een belangrijke stap voorwaarts voor de regio. Bovendien is het een gesloten systeem en wordt er volledig pesticidevrij geteeld. Ook wordt alle water teruggewonnen, zodat er een waterbesparing van 95 procent wordt gerealiseerd. De fabriek wordt gemanaged door GaaS Wageningen, een joint venture van Delphy en GrowGroup IFS.

Deze eerste fase moet voor het einde van dit jaar gebouwd zijn met een productiecapaciteit van 250 ton per jaar ‘gemaksgroente’ (gesneden, verpakt). Voor de tweede fase wordt geothermie toegepast om de CO2-productie nog verder te reduceren. De productiecapaciteit voor “Green Factory Al Ain” zal gefaseerd worden opgeschaald naar 4.000 ton per jaar.