VanDerValk top
10 februari 2016

Inloopborrel: Van der Valk doet boekje open

De leden van VBO Fresh World zijn al vele malen bijeen geweest in het hotel van Freek van der Valk, die daarbij altijd op de achtergrond aanwezig was. Maar tijdens de eerste inloopborrel van dit jaar, op 10 februari, kreeg hij in zijn eigen bedrijf zelf uitgebreid het podium om iets te vertellen over de geschiedenis van het prachtige familiebedrijf.

De basis werd gelegd in 1862. Toen begon Nicolaas van der Valk een melklokaal. Daar bracht de melk uit zijn boerderij meer op dan wanneer deze in melkbussen werd verkocht aan de fabriek. De opbrengst kon hij goed gebruiken om zijn 24 kinderen (van twee vrouwen) te onderhouden. Martinus van der Valk, de jongste van het stel, bleek een echte handelaar. Hij handelde in van alles, waaronder het nieuwe vervoermiddel van die tijd, de auto. Hij zorgde ervoor dat op zekere dag in Voorschoten de eerste auto het dorp binnenreed. Voor die autohandel reisde Martinus van der Valk door heel Nederland. Wat hij miste op zijn reizen – toen nog bijna expedities – waren plekken waar je een goede en betaalbare maaltijd kon krijgen. Het werd de geboorte van de wegrestaurants. Aanvankelijk elf stuks, een voor elk van de 11 kinderen van Martinus. Nu zijn dat bijna honderd wegrestaurants, waarvan zestig in Nederland. Later ontdekte ome Gerrit van der Valk in de Verenigde Staten het motel. En vervolgens was het een kleine stap naar het hotel.

In het vervolg van zijn verhaal schetste Freek de flinke groei in de jaren tachtig en de discussies in de familie over de koers van het bedrijf. Ook deed hij uit de doeken hoe het bedrijf op dit moment is georganiseerd. Iedere locatie is nu een zelfstandige onderneming, terwijl diverse aspecten van de bedrijfsvoering in gemeenschappelijk verband worden uitgevoerd. Meer daarover in een volgend nummer van dit magazine.

www.hotelridderkerk.nl