euromastontbijt top
8 december 2015

Ledenbijeenkomst: Kijken in de toekomst vanaf de Euromast

De laatste ledenbijeenkomst van 2015 werd er een op hoog niveau. Op de vroege ochtend van dinsdag 8 december gingen de Barendrechtse ondernemers de bus in, op weg naar Rotterdam. Daar stond een smakelijk ontbijt klaar in de Euromast. Onder het genot van pasteitjes, croissantjes en glaasjes jus d'orange konden de leden van VBO Fresh World de zon boven Rotterdam zien opkomen. Het was een heldere dag en dat zorgde voor mooie vergezichten.

Zulke vergezichten werden ook voorgeschoteld door gastspreker Peter van der Wel, econoom en futuroloog. Hij denkt onconventioneel en kijkt met een verrassende blik van het verleden naar de toekomst. Informatie wordt steeds sneller, goedkoper en gemakkelijker. Hij liet een vermakelijk filmpje uit de jaren negentig zien. Daarin zeiden voorbijgangers op straat maar weinig te zien in mobiele telefonie. Hoe anders is dat nu. Hebben wij straks nog een smartphone of zit er een chipje in ons oor? Welke gevolgen hebben die razendsnelle ontwikkelingen voor ondernemers?

Peter van der Wel belichtte enkele ontwikkelingen die tot grote veranderingen in de bestaande orde kunnen leiden. Duurzame energievoorziening via zonnecellen bijvoorbeeld ontwikkelt zich exponentieel. Wat betekent het als we niet meer afhankelijk zijn van fossiele energiebronnen? Ook op het gebied van mobiliteit zijn de veranderingen groot. En wat te denken van 3D-printing, waarmee zelfs voedsel te maken is. Wat betekent het – voor ondernemers - als consumenten zelf gebruiksvoorwerpen gaan printen?

Het lastige van het voorspellen van de toekomst is, dat mensen niet makkelijk exponentieel kunnen denken. Je moet twintig jaar terug kijken om een idee te krijgen van de mogelijke veranderingen in de komende tien jaar. Veel ontwikkelingen die nu nog onbeduidend lijken, kunnen door hun exponentiële karakter opeens razendsnel gaan. Als voorbeeld toonde Peter van der Wel een velletje papier. Dat is bij een of twee keer opvouwen nog steeds niet dik. Maar doe je dat 45 keer, dan reikt dat velletje al diep in het heelal...

www.vanderwel.net