VBO 14592 headerbeelden20235
10 september 2015

Het hotel opnieuw uitgevonden

'VBO Inspireert' te gast bij citizenM Rotterdam

In het kader van 'VBO Inspireert' waren VBO-leden op donderdag 10 september te gast in hotel citizenM aan het Gelderseplein 50 te Rotterdam.

Deze vestiging is het derde hotel van deze keten dat in Nederland is geopend, naast Amsterdam en Schiphol. Er zijn er daarnaast twee in het Verenigd Koninkrijk en New York, Parijs en Istanbul.

De meeste 'gewone' hotels lijken tegenwoordig op elkaar en de branche is niet geëvolueerd sinds begin 20e eeuw. citizenM heeft de traditionele hotelbranche op zijn kop gezet door het hotel bij wijze van spreken opnieuw uit te vinden. Dit Nederlandse bedrijf verovert in rap tempo de harten van zowel de zakelijke als particuliere consument.

Het hotel is vernoemd naar haar doelgroep: ‘mobile citizens’. De wensen en vooral ook frustraties van het nieuwe type reiziger waren de basis voor het nieuwe concept: betaalbare luxe in een inspirerende, huiselijke omgeving.

Woonkamers

'Sales specialist' Joost Coulier gaf een kijkje in de keuken van deze nieuwe hotelvorm. Hij gaf een presentatie over hoe het idee van oprichter Rattan Chadha (ook oprichter van o.a. modeketen Mexx) uitgroeide tot een innovatief concept dat aanslaat. De hotels komen tegemoet aan de wensen van reizigers die met een gelimiteerd budget toch op een goede plek willen overnachten. De hotels zijn per definitie nieuw gebouwd. De publieke ruimtes van de hotels zijn ingericht als woonkamers, met kunst en iconische meubels van bedrijven zoals Vitra. Het is ook de plek waar de gasten zelf inchecken.

Er is één type kamer beschikbaar. Een restaurant ontbreekt (die zijn er genoeg in de directe omgeving van het hotel), maar voor een prima ontbijt wordt wel gezorgd. Verder bieden de hotels alle voorzieningen en werkplekken voor het 'nieuwe werken', inclusief gratis en onbeperkt wifi.

Efficiëntie

Het uitgekiende concept staat toe dat er per shift met een zeer efficient team wordt gewerkt. De 'housekeeping' wordt uitgevoerd door een ingehuurd bedrijf, waarvan de personeelsleden passen bij het citizenM-concept. Het hotelmanagement streeft het hele jaar door naar een behoorlijk hoge bezettingsgraad.

De komende jaren gaat citizenM in diverse steden wereldwijd nieuwe hotels openen. Op dit moment wordt er aan zeven nieuwe hotels gebouwd.