header nieuws2
4 juni 2020

Vierde Coronatafel: de stand van zaken

corona beeld 250x250 px3

Aan de vierde Digitale Corona Tafel op 25 mei schoven aan wethouder Nico Bults, Patrick Moreel (Panita Catering), John Bakker (Pannenkoekenhuis Oude Maas), Marcel Bijker (Tinke Assurantiën), Erik van Roon (Itis) en namens VBO Fresh World Johan in 't Veld en John Breedveld.

Nu de coronacrisis alweer enige tijd gaande is, waren de deelnemers aan het gesprek benieuwd hoe het iedereen tot nu toe vergaat.

Cateraar Patrick Moreel is positief ingesteld, 'maar deze crisis is wel een draai om m'n oren'.  Zijn bedrijf is geheel tot stilstand gekomen. Die coronastilte volgde op de omzet-arme februari-maand. ,,Toen we weer zouden gaan draaien ging de stekker eruit.'' Patrick verwacht niet dat het volume aan feesten en partijen snel op het oude niveau zal zijn. Daarom heeft hij het roer drastisch omgegaaid. Hij is in 'de patat' gestapt.  Met zo'n plan liep hij al langer rond, maar dit is de tijd om er werk van te maken. Met verkoopwagens wil hij versgesneden friet aan de man brengen. De website www.depatatbakkers.com is al in de lucht. Voor de snacks heeft hij samenwerking gezocht met Homeko, een ander Barendrechts bedrijf.

Ook John Bakker van het Pannenkoekenhuis aan de Achterzeedijk zag zijn bedrijf in één klap tot stilstand komen. ,,Van mij mag het gauw 1 juni worden.'' Dat is het inmiddels: restaurants mogen tot dertig klanten ontvangen en de terrassen kunnen weer open.

Patrick Moreel vindt het jammer dat de gemeente hem niet wat sneller kan helpen aan alle vergunningen. Al is het maar een tijdelijke. Wethouder Bults begrijpt dat, maar kon er vanuit zijn portefeuillen niets over zeggen. Hij beloofde het aan te kaarten in de ambtelijke organisatie.

De wethouder vertelde, dat in de BAR-organisatie hard wordt gewerkt om de TOZO-regeling snel uit te voeren, zodat ondernemers snel worden uitbetaald als ze aan de voorwaarden voldoen. ,,We staan in de meewerk-stand'', aldus de wethouder. Ook heeft de gemeente horeca-ondernemers toestemming gegeven om meer ruimte voor het terras in te nemen. De wethouder verwacht wel dat er meer mensen in de bijstand terechtkomen. ,,De problemen ijlen nog wel een tijd na.''

Dat de TOZO-regeling werkt, heeft John Bakker wel ervaren, ,,maar effectief hou je er niet zoveel aan over.''

Erik van Roon heeft het met zijn bedrijf ITIS, een 'ontzorger' op ICT-gebied, druk gehad om klanten op weg te helpen met thuiswerken. Dat is vooral service bieden, veel extra omzet is niet direct aan de orde. Overigens draait ITIS een omzet volgens de vóór de coronacrisis gemaakte planning. ,,We hebben nog geen regeling nodig gehad.'' Wel vragen bedrijven die het zwaarder hebben om tariefaanpassingen. ,,Het blijft spannend of alle facturen betaald blijven worden.'' Erik en zijn collega's kijken uit naar het moment dat men elkaar weer gewoon in het bedrijf kan ontmoeten.

Johan in 't Veld verwacht dat ook na de crisis er meer sprake zal zijn van thuiswerken. Veel bedrijven hebben het videovergaderen ontdekt. Een nadeel daarvan is dat je op afstand van elkaar zit, maar er zitten ook voordelen aan, zoals meer efficiënt vergaderen en lagere reiskosten. ,,Een echte gamechanger'', verwacht Johan. Hij blijft zich ondanks alle narigheid verbazen over de veerkracht van ondernemend Nederland. ,,Dat is mooi om te zien. In een crisis als deze merk je hoe goed Nederland is georganiseerd. We hebben als land een enorme prestatie geleverd.'' Wethouder Bults vindt dat ook. Hij noemde ook de sociale structuur, die in Barendrecht heel sterk is en geweldige initiatieven heeft opgeleverd.

Marcel Bijker (Tinke Assurantiën) merkt zakelijk relatief weinig van de coronacrisis. ,,We hebben niet zoveel klanten in de retail en horeca. De crisis raakt weinig klanten van ons, en daardoor merken wij er ook betrekkelijk weinig van. Een regeling hebben we nog niet nodig gehad.'' Tinke verwacht bij ondernemend Nederland wel lagere omzetten, en dat kan op den duur tot premierestituties leiden. ,,We zitten achterin de trein.'' Op hypotheekgebied draait Tinke uitstekend. Ondanks dat de huizenmarkt wel iets merkt van de crisis, is er nog steeds schaarste aan woningen. 

John Breedveld vroeg aan de deelnemers om suggesties voor de rol van VBO Fresh World: ,,Wat kunnen we als ondernemersvereniging nog meer doen om iets te betekenen voor onze ondernemers?"

Over de Digitale Coronatafel

Bijeenkomsten en borrels zijn er nu even niet, maar VBO FreshWorld houdt het contact tussen de Barendrechtse ondernemers gaande. Bijvoorbeeld met de Digitale Corona Tafel, een skypegesprek tussen een aantal ondernemers en partners van VBO Fresh World over ondernemerschap in dit coronatijdperk.

Initiatiefnemers zijn Johan in 't Veld en John Breedveld. ,,Juist in deze tijd, nu het onderlinge contact niet zo vanzelfsprekend is, moeten we ervoor elkaar zijn. Veel ondernemers worstelen met dezelfde vragen en problemen. Daarover kunnen sparren helpt, hebben we gemerkt. VBO Fresh World faciliteert dat graag.''

De eerste Coronatafel werd gehouden op 2 april. Aanwezig waren de ondernemers Freek van der Valk (Van der Valk), Willem Feite (Maximus gerechtsdeurwaarders), Harry Groenenboom (Groenenboom advocaten) en Rien Wisse (Buva). Ze gingen in gesprek met de bedrijvencontactfunctionaris van Barendrecht Jos Lukasse en vanuit het bestuur Johan in’t Veld en John Breedveld.

Aan de tweede tafel op 16 april namen deel Dennis Rietveld (gemeente Ridderkerk), Jan Willem van Hellemond (Velo Duurzaam Vastgoed), Hidde van der Wind (Handelsbanken), met als gespreksleiders Johan in’t Veld en John Breedveld.

Aan de derde Digitale Corona Tafel op 23 april schoven aan Khalid Kassrioui (oprichter van o.a. Biolab), Johan in 't Veld (VBO-bestuur en agf-ondernemer 'in ruste'), John Breedveld (VBO-bestuur en GrowGroup IFS bv), Martin Groenendijk (medeoprichter SHWAY, short stay accommodaties in Antwerpen), Esther van Rossen (vestigingsmanager uitzendorganisatie Perflexxion) en Dilek San (bedrijfscontactfunctionaris BAR-organisatie).